Målmandstrænerne på inspirationstur til FCN

Opdateret: 5. dec. 2020

Torsdag d. 15. oktober var tre af klubbens målmandstrænere, henholdsvis Zain Mahmood, Lucas Poulsen, der til dagligt står for at træne BK Skjolds U10-U13 målmænd og Jonas Collin, der er hovedansvarlig for målmandstræningen i klubben, på inspirationstur til FC Nordsjælland. Turen bød på observation af målmandstræning helt fra de små energifyldte drenge på U10 til de talentfulde U17-målmænd, der står klar til at tage det næste skridt ind i dansk fodbold via Danmarks – ifølge DBU’s vurdering – bedste fodboldakademi.


Formålet med turen var at give input til, hvordan vi kan arbejde metodisk velovervejet med planlægningen og udførelsen af målmandstræningen i BK Skjold, og var også tænkt som en slags opkvalificering for Zain og Lucas, der endnu er i gang med at tage de første spæde skridt i deres målmandstrænerkarriere.


Udover at observere den dybt koncentrerede målmandstræning, som foregik inde på det omdiskuterede kunstgræstæppe på Right to Dream Park, var der også tid til en snak med FCN’s chef for målmandstræning på akademiet, Magnus Pondus, som til dagligt træner U17-U19 målmændene i FCN, og som i mange år også har fungeret som instruktør på DBU’s målmandstræneruddannelser.


Vi snakkede bl.a. om træningsmetodikken, som i FC Nordsjælland er yderst velbeskrevet og intentionel. Her nævnte Magnus Pondus fx værdien af at variere målmandstræningen mellem forudsigelige formelle øvelser og uforudsigelige situationsbaserede øvelser. Pondus opponerer fx imod, at målmandstræningen skal tænkes som færdighedsbaseret træning, som målmandstræningen traditionelt tænkes mange steder. I stedet vil Pondus gerne lave målmandstræning, der knytter sig til specifikke fodboldsituationer, hvor målmanden tvinges til at træffe beslutninger, der ligner dem, målmanden møder i kampene. Det så vi ind til flere eksempler på i træningen, hvilket vi kunne tage med os hjem.


Derudover fremhævede Pondus, hvor vigtigt det er, at sætte målmandstræningen op som spil, målmændene skal spille mod hinanden. Fodbold spilles som et spil, så hvorfor skal vi ikke også spille i målmandstræningen, var argumentet. I U17-træningen spillede Pondus med målmændene et spil, der handlede om målmandens rolle i opbygningsspillet, som målmandstrænerne kunne skrive sig bag i øret.


Overordnet set var det en god tur, som gav fine input til, hvordan vi fremadrettet kan arbejde med målmandstræningen i BK Skjold. Der blev desuden gjort gode overvejelser af de to unge målmandstrænere ift. hvordan principperne kunne integreres i deres egen træning. Vi ses på banerne!
27 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle